Chapter 11

Fluid Static

In this chapter fluids at rest will be studied.  Mass density, weight density, pressure, fluid pressure, buoyancy, and Pascal's principle will be discussed.  In the following, the symbol ( ρ ) is pronounced " rho."

 

Example 1:  The mass density of steel is 7.8 gr/cm3.   A solid chunk of steel has a volume of 141cm3.   Determine (a) its mass in grams and (b) its weight density in N/m3.

Solution: 

(a) Since ρ =M/V;     M = ρV;    M = (7.8gr/cm3)(141cm3);   M = 1100 gr.

Before going to Part (b), let's first convert (gr/cm3) to SI that means (kg/m3).   Use horizontal fraction bars.

7.8gr/cm3  =  7.8 (0.001kg) /(0.01m)3   =   7800 kg/m3.

1 kg is equal to 1000gr.  This means that 1gr is 0.001kg as is used above.

Also,  1m is 100cm.  This means that 1cm is 0.01m.    Cubing each, results in :    1cm3 = 0.000001m3 as is used above.  Now, let's solve Part (b).

(b)  D = ρg    ;    D = [7800 kg /m3] [ 9.8 m/s2] = 76000 N/m3.

Not only you should write Part (b) with horizontal fraction bars, but also check the correctness of the units as well.

 

Example 2 : A  piece of aluminum weighs 31.75N.  Determine (a) its mass and (b) its volume if the mass density of aluminum is 2.7gr/cm3.

Solution: (a)

w = Mg   ;   M = w/g   ;   M = 31.75N/(9.8 m/s2)   ;  M = 3.2kg = 3200gr.

(b) ρ = M/V   ;    V = M/ρ   ;   V = 3200gr/(2.7gr /cm3) = 1200cm3.

 

Example 3 :  The mass densities of gold and copper are 19.3 gr/cm3 and 8.9 gr/cm3, respectively.  A piece of gold that is known to be an alloy of gold and copper has a mass of 7.55kg and a volume of 534 cm3.  Calculate the mass percentage of gold in the alloy assuming that the volume of the alloy is equal to the volume of copper plus the volume of gold.  In other words, no volume is lost or gained as a result of the alloying process.

Solution: Two equations can definitely be written down.  The sum of masses and the sum of volumes that are given.  M = ρV is applicable to both metals:    Mgold = ρgoldVgold       Mcopper = ρcopperVcopper.   

Look at the following as a system of two equations in two unknowns:

Mg+Mc =7550 gr  ρgVg+ ρcVc =7550 19.3Vg+8.9Vc=7550 19.3 Vg + 8.9Vc  =7550
 Vg+Vc =534 cm3      Vg+     Vc =534        Vg +    Vc = 534  Vg  = 534 - Vc

Substituting for Vg in the first equation yields:

19.3(534-Vc)+8.9Vc= 7550  ;  10306.2-10.4Vc=7550   ;   Vc=265cm3.

Since Vg = 534 - Vc ; therefore,  Vg = 534 - 265 = 269 cm3.

The masses are: 

Mg = ρgVg   ;   Mg = (19.3gr/cm3)(269cm3) = 5190gr   &   Mc = 2360 gr.

The mass percentage of gold in the alloy (7550gr) is  Mgold / Malloy = (5190/7550) = 0.687 = 68.7 %

Karat means out of 24 portions.  68.7/100 = x/24    ;   x = 16.5 karat.

 

Pressure:

Pressure is defined as force per unit area.  Let's use lower case p for pressure; therefore,  

The SI unit for pressure is  N/m2  called " Pascal."    The American unit is lbf / ft2.   Industrial units are:  kgf/cm2   and   lbf/in2 or psi.

Example 4: Calculate the average pressure that a 120-lbf table exerts on the ground by each of its four legs if the cross-sectional area of each leg is 1.5 in2.

Solution:  p = F/A   ;   p = 120lbf /(4x1.5 in2) = 20 lbf /in2  or  20psi.

 

Example 5:  (a) Calculate the weight of a 102-gram piece of metal.  If this metal piece is rolled to a square sheet that is 1m on each side, and then spread over the same size (1m x 1m ) table, (b) what pressure would it exert on the table?

 Solution:  (a)   w = Mg    ;   w = 0.102 kg(9.8 m/s2)    ;    w = 1.0N.

(b) p=F/A  ;  p = 1N/(1m x 1m)  ;  p = 1N/m2  ;  p = 1.0Pascal  or, 1.0Pa

Note:  1Pa or 1N/m2 is a small amount of pressure. 

{ A 4 Oz. piece of copper weighs about 1N.  If such piece is rolled into a very thin square sheet 3.28ft by 3.28ft or 1m by 1m, you can run your fingers under such sheet of copper and mildly feel its pressure (1Pa) }. 

The atmospheric is considerable because it is roughly 100,000 Pa.  This pressure creates a painful sensation.

 

Fluid Static:

Fluid Pressure: Both liquids and gases are considered fluids.  The study of fluids at rest is called "Fluid Static."  The pressure in stationary fluids depends on weight density D of the fluid and depth h.  Of course, as we go deeper in a fluid, its density increases slightly because at lower points, there are more layers of fluid pressing down causing the fluid to be denser.  For liquids, the variation of density with depth is very small for relatively small depths and may be neglected.  This is because of the fact that liquids are incompressible.  For gases, the density increase with depth becomes significant and may not be neglected.  Gases are called compressible fluids.   Since the density of a liquid remains fairly constant for relatively small depths, the formula for fluid pressure my be written as:

p = hD        or        p = h ρg

where ρ is  the mass density and D is the weight density of the fluid. 

 

Example 6:  Calculate (a) the pressure due to just water at a depth of 15.0m below lake surface.  (b) What is the total pressure at that depth if the atmospheric pressure is 101kPa?  (c) Also find the total external force on a spherical research chamber with an external diameter is 5.0m.  Water has a mass density of  ρ = 1000 kg/m3.

Solution:  (a) By lake water it is meant non-salty water for which the mass density is ρ = 1000 kg/m3.   ρ for ocean water as around 1020 kg/m3.

p = hD  ;  p = h ρg  ;   p =15.0m(1000 kg/m3)(9.8 m/s2) = 150,000 N/m2 or  Pa.

(b) ptotal = pliquid + patm ;    ptotal = 150,000Pa +101,000Pa = 250,000Pa.

The sphere's outer area is Asphere = 4πR2   ;   A = (4π)(2.5m)2 = 78.5m2.

(c) p =F/A  ;  F = pA  ;   Fextrnl = 250,000N/m2(78.5m2)  = 20,000,000N.

                        F = 2.0x107N  (How may millions?!)

Note:  Since the pressure inside the chamber is kept at 1 atmosphere for its occupants, the net pressure in the chamber is just the liquid pressure. The 1 atmosphere outside and the 1 atmosphere inside pressures cancel out.

 

Chapter 11 Test Yourself 1:

1) Average mass density, ρ  is defined as (a) mass of unit volume  (b) mass per unit volume  (c) a &b.   click here.

2) Average weight density, D is defined as (a) weight per unit volume  (b) mass of unit volume times g   (c) both a & b.

3) D = ρg  is correct because (a) w = Mg  (b) D is weight density and ρ is mass density  (c) both a & b.

4) 4.0cm3 of substance A has a mass of  33.0grams, and 8.0cm3 of substance B has a mass of 56.0 grams.  (a) A is denser than B  (b) B is denser than A  (c) Both A and B have the same density.   click here.

Problem:  1gram was originally defined to be the mass of 1cm3 of pure water.  Answer the following question by first doing the calculations.  Make sure to write down neatly with horizontal fraction bars.   click here.

5) On this basis, one suitable unit for the mass density of water is (a) 1cm3/gr  (b) 1gr/cm3  (c) both a & b.

6) We know that 1kg = 1000gr.  We may say that (a) 1gr = (1/1000)kg   (b) 1gr = 0.001kg   (c) both a & b.

7) We know that 1m = 100cm.  We may say that (a) 1m3 = 100cm3   (b) 1m3 = 10000cm3   (c) 1m3 = 1000,000cm3.

8) We know that 1cm = 0.01m.  We may write (a) 1cm3 = 0.000001m3   (b) 1cm3 = 0.001m3   (c) 1cm3 = 0.01m3.

9) Converting gr/cm3 to kg/m3 yields: (a)1gr/cm3 = 1000 kg/m3    (b)1gr/cm3 = 100 kg/m3   (c)1gr/cm3 = 10 kg/m3.

10) From Q9, the mass density of water is also (a) 1000 kg/m3   (b) 1ton/m3, because 1ton=1000kg   (c) both a & b.

11) Aluminum is 2.7 times denser than water.  Since ρwater =  1000kg/m3; therefore,  ρAlum. = (a) 2700kg/m3  (b) 27kg/m3  (c) 27000kg/m3.   click here.

12) Mercury has a mass density of 13.6 gr/cm3.   In Metric units (kg/m3), its density is (a) 1360 kg/m3    (b) 13600 kg/m3   (c) 0.00136kg/m3.

13) The weight density of water is (a) 9.8 kg/m3    (b) 9800kg/m3      (c) 9800N/m3.   click here.

14) The volume of a piece of copper is 0.00247m3.  Knowing that copper is 8.9 times denser than water, first find the mass density of copper in Metric units and then find the mass of the copper piece.  Ans. :  (a) 44kg   (b) 22kg   (c) 16kg.

Problem:  The weight of a gold sphere is 1.26N.  The mass density of gold is ρgold = 19300kg/m3.

15) The weight density, D, of gold is (a) 1970 N/m3     (b) 189000 N/m3     (c) 100,000 N/m3.

16) The volume of the gold sphere is (a) 6.66x10-6m3    (b) 6.66cm3   (c) both a & b.   click here.

17) The radius of the gold sphere is (a) 1.167cm    (b) 0.9523cm    (c) 2.209cm.

18) Pressure is defined as (a) force times area   (b) force per unit area   (c) force per length.

19) The Metric unit for pressure is (a) N/m3   (b) N/cm3   (c) N/m2.   click here.

20) Pascal is the same thing as (a) lbf /ft2     (b) N/m2   (c)  lbf /in2.

21) psi is (a) lbf /ft2     (b) N/m2   (c)  lbm /in.2   (d) none of a, b, or c.

22) A solid brick may be placed on a flat surface on three different sides that have three different surface areas.  To create the greatest pressure it must be placed on its (a) largest side   (b) smallest side   (c) middle-size side.

Problem:  113 grams is about 4.00 ounces.  A 102 gram mass is 0.102kg is not quite 4 ounces.  The weight of a 0.102kg mass is 1.00N.  Verify this weight.  If a 0.102gram piece of copper that weighs 1.00N, is hammered or rolled to a flat sheet (1.00m by 1.00m), how thin would that be?  May be one tenth of 1 mm?  Note that a (1m) by (1m) rectangular sheet of metal may be viewed as a rectangular box which height or thickness is very small like a sheet of paper.  If you place your hand under such thin sheet of copper, do you hardly feel any pressure?  Answer the following questions:

23) The weight density of copper that is 8.9 times denser than water is (a) 8900N/m2   (b) 1000N/m3  (c) 87220N/m3.

24) The volume of a 0.102kg or 1.00N sheet of copper is (a) 1.15x10-5m3   (b) 1.15x105m3  (c) 8900m3.

25) For a (1m)(1m) = 1m2 base area of the sheet, its height or thickness is (a) 1.15x10-5m   (b) 1.15x105m  (c) 8900m.   click here.

26) The small height (thickness) in Question 25 is (a) 0.0115mm    (b) 0.0115cm    (c) 890cm.

27) The pressure (force / area) or (weight / area) that the above sheet generates is (a) 1N/1m2   (b) 1 Pascal   (c) both a & b.

28) Compared to pressures in water pipes or car tires, 1 Pascal of pressure is (a) a great pressure  (b) a medium pressure  (c) a quite small pressure.

29) The atmospheric pressure is roughly (a) 100Pa    (b) 100,000 Pa    (c) 100kPa    (d) both b & c.

30) The atmospheric pressure is (a) 14.7 psi    (b) 1.0 kgf/m2    (c) 1.0 kgf/cm2    (d) a & c click here.

 

Atmospheric Pressure:

          Gravity pulls the air molecules around the Earth toward the Earth's center.  This makes the air layers denser and denser as we move from outer space toward the Earth's surface.  It is the weight of the atmosphere that causes the atmospheric pressure.  The depth of the atmosphere is about 60 miles.  If we go 60 miles above the Earth surface, air molecules become very scarce to where we might travel one meter and not collide with even a single air molecule (a good vacuum)!  Vacuum establishes the basis for absolute zero pressure.  Any gas pressure measured with respect to vacuum is called the "absolute pressure."

 

Figure 1

 

Calculation of the Atmospheric Pressure:

The trick to calculate the atmospheric pressure is to place an about 1m long test tube filled with mercury inverted over a pot of mercury such that air can not get in the tube.  Torricelli (Italian scientist) was the first to try this.  The figure is shown above.  In doing this, we will see that the mercury level drops to a height of 76.0cm or 30.0 inches above the mercury in the pot, if the experiment is performed at ocean level.  The top of the tube lacks air and does not build up air pressure.  This device acts as a balance.  If it is taken to the top of a high mountain where there is a smaller number of air layers above one's head, the mercury level in the tube goes down.  This device can even be calibrated to measure elevation for us based on air pressure.

The pressure that the 76.0-cm column of mercury generates is equal the pressure that the same diameter column of air generates but with a column height of 60 miles (from the Earth's surface all the way up to the no-air region). 

Using the formula for pressure (p = F/A), the pressure of the mercury column or the atmospheric pressure can be calculated as follows:

 patm =  the mercury weight / the tube cross-sectional Area.  (Write this down using a horizontal fraction bar).

 patm = VDHg/ =  Ah DHg/A = hDHg.        Note that  Vcyl. = Abaseh.  

patm = hHgDHg   (This further verifies the formula for for pressure in a fluid).

In Torricelli's experiment, hHg = 76.0cm  & DHg = 13.6 grf /cm3  ; therefore,

patm = (76.0cm)(13.6grf /cm3) = 1030 grf /cm2

Converting grf to kgf results in patm = 1.03kgf/cm2.

To 2 significant figures: patm=1.0 kgf /cm2. A coincidence!

If you softly put a 2.2 lbf (1.0kgf) weight on your finger tip (A = 1cm2), you will experience a pressure of 1.0kgf/cm2 (somewhat painful) that is equivalent to the atmospheric pressure.  The atmosphere is pressing with a force of 1 kgf = 9.8 N on every cm2 of our bodies and we are used to it.  This pressure acts from all directions perpendicular to our bodies surfaces at any point.  An astronaut working outside a space station must be in a very strong suit that can withstand 1 atmosphere of pressure inside compared to the zero pressure outside.

Example 7:  Convert the atmospheric pressure from 1.030 kgf/cm2  to  lbf/in2 or psi.

Solution: 1 kgf = 2.204 lbf  &  1in. = 2.54 cm.  Convert and show that patm = 14.7 psi.

 

Example 8:  Convert the atmospheric pressure from 1.030 kgf/cm2  to  N/m2 or Pascals (Pa).

Solution:   1 kgf = 9.8N   &   1m = 100cm.  Convert and show that patm = 101,000 Pa.

 

Example 9:  The surface area of an average size person is almost 1m2.  Calculate the total force that the atmosphere exerts on such person.

Solution:  p = F/A    ;    F = pA    ;    F =  (101,300 N/m2)(1m2)  =  100,000 N,   or,

F = (1.03kgf /cm2 )(10,000 cm2)  =  10,000 kgf  = 10 ton force.

 

Example 10:   A submarine with a total outer area of 2200m2 is at a depth of 65.0m below ocean surface.  The density of ocean water is 1030 kg/m3.   Calculate (a) the pressure due to water at that depth, (b) the total external pressure at that depth, and (c) the total external force on it.  Let g = 9.81 m/s2.

Solution: (a) p = hD    ;    p = h ρg.  

p = 65.0m(1030kg/m3)(9.81m/s2) = 657,000N/m2 or  Pa.

(b) pext = pliq + patm  ;    pext = 657,000Pa+101,000Pa = 758,000Pa.

(c) p = F/A;    solving for F, yields:    F = pA ; 

     F  = 758,000N/m2(2200m2= 1.67x109 N.    (1.67 billions!)

Absolute Pressure and Gauge Pressure:

 Suppose you have a car tire on a table with a pressure gauge on it that reads 2 atmospheres.   Also suppose that you lift off straight upward with some rocket mechanism while holding the tire and observing its pressure gauge.  As you ascend, the gauge keeps showing higher and higher pressures approaching 3 atmospheres.  When you reach the vacuum region, about 60 miles up, you will read exactly 3 atmospheres.  Up there, the gauge reads the absolute pressure of the tire because it is with respect to vacuum.

On return, as you descend, the gauge keeps showing smaller pressures that would approach 2 atmospheres.  On landing, you will read exactly 2 atmospheres again because the gauge reads the tire pressure with respect to 1 atmosphere of external pressure again.  Based on the above discussion, we may write:

Pabs = Pgauge + 1 atm.

Example 11:  The gauge on an oxygen tank reads a pressure of 356kPa.  Calculate the absolute pressure in the tank.

Solution:  The atmospheric pressure in SI is:  101,000Pa = 101kPa.  The absolute pressure in the tank is: Pabs= Pgauge+ 1 atm = 356kPa + 101kPa = 457kPa.

 

Example 12:  The absolute pressure of helium in a solid tank 84.2psi.  What pressure would a gauge show if placed on this tank?

Solution: The atmospheric pressure is 14.7psi.  Using

 Pabs= Pgauge+ 1atm ;    84.2psi = Pgauge+ 14.7psi ;    Pgauge= 69.5psi.

 

 Buoyancy, Archimedes' Principle:

When a non-dissolving object is submerged in a fluid (liquid or gas), the fluid exerts an upward force onto the object that is called the buoyancy force (B).  The magnitude of the buoyancy force B is equal to the weight of displaced fluid.   The formula for buoyancy is therefore,

B = VobjectDfluid

If you try to push a basketball under water, it is not very easy!  The upward force you need to apply to a basketball filled with water to lift it is nearly the same as the force you need to apply downward onto it (when just air in it) to push it under water.  That is why buoyancy equals the weight of displaced fluid.

 

Example 13: What downward force can keep a basketball submerged under water knowing that its diameter is 1.00ft and weighs 0.7-lbf .  The weight density of water is Dwater = 62.4 lbf /ft3.

Solution:  The volume of the basketball (sphere) is  Vspher = (4/3) π R3. 

Vobj. =  (4/3)(π)(0.500ft)3  0.524 ft3.

The upward force (buoyancy) on the basketball is:  

 B = Vobject Dfluid  = (0.524 ft3)(62.4 lbf /ft3) = 32.7 lbf .

Water pushes the basketball up with a force of magnitude 32.7 lbf while gravity pulls it down with a force of 0.7 lbf  (its weight); therefore, a downward force of 32.0 lbf  is needed to keep the basketball fully under water.  The force diagram is shown below:

Figure 2

A Good Link to Try:  http://www.mhhe.com/physsci/physical/giambattista/fluids/fluids.html .

 

Example14: What upward force is needed keep a 5.0cm x 4.0cm x 2.0cm rectangular aluminum bar from sinking when submerged in water?  The weight densities of water and aluminum are 1grf/cm3 and 2.7grf/cm3, respectively.

Solution:   Vobject =  (5.0cm)(4.0cm)(2.0cm) =  40cm3.

The buoyancy force is:  B = Vobject Dwater = 40cm3(1grf /cm3) = 40grf.

The bar's weight in air is w = Vobj Dobj = 40cm3(2.7grf /cm3) = 110grf.  We neglect the very small buoyancy force by air.

water pushes the bar up with a force of 40grf while gravity pulls it down with 110grf ; therefore, an upward force of 80 grf  is needed to keep the bar fully under water and to avoid it from sinking.  The force diagram is shown below:

Figure 3

 

Example15: A boat has a volume of 40.0m3 and a mass of 2.00 tons.  What load will push 75.0% of its volume into water?  Each Metric ton is 1000 kg.   Let g = 9.81 m/s2.

 Solution:  Vobj = 0.750(40.0m3= 30.0m3.

 B = Vobj Dfluid =

  30.0m3(1000kg/m3)(9.81m/s2) = 294,000N.

 w = Mg = 2.00x103kg (9.81m/s2) = 19600N.

  F  =  B - w  =  294,000N - 19600N

      = 274,000N.

 

Figure 4

 

Pascal's Principle:

An important and useful principle in fluid static is the "Pascal's Principle."  Its statement is as follows: The pressure imposed at any point of a confined fluid transmits itself to all points of that fluid without significant losses.

  

One application of the Pascal's principle is the mechanism in hydraulic jacks.  As shown in the figure on the right, a small force, f, applied to a small piston of area, a ,imposes a pressure onto the liquid (oil) equal to f /a.   This pressure transmits throughout the oil everywhere as well as onto the internal boundaries of the jack specially under the big piston.  On the big piston, the big load F, pushes down over the big area A.  This pressure is F/A.  The two pressures must be equal according to Pascal's principle.  We may write:

f /a   =   F/A

   Although, for balance, the force that pushes down on the big piston is much greater than the force that pushes down on the small piston; however, the small piston goes through a big displacement in order for the big piston to go through a small displacement.  Note that in practice, due to the always present friction, the actual force f on the small piston is a few percent greater than what this formula calculates.

Figure 5

 

Example16:  In a hydraulic jack the diameters of the small and big pistons are 2.00cm and 26.00cm respectively.  A truck that weighs 33800N is to be lifted by the big piston.  Find (a) the theoretical force that has to push the smaller piston down, and (b) the pressure under each piston.

Solution:  (a)  a = πr2 = π (1.00cm)2 =  3.14cm2  ;    

A = πR2 = π (13.00cm)2 =  530.66 cm2.     (531 cm2)

f /a = F/A   ;   f /3.14cm2 = 33800N/530.66cm2   ;    f = 200N.

(b) p = f /a = 63.7 N/cm2          ;        p = F/A = 63.7 N/cm2.

 

Chapter 11 Test Yourself 2:

1) In Torricelli's experiment of measuring the atmospheric pressure at the ocean level, the height of mercury in the tube is (a) 76.0cm  (b) 7.6cm  (c) 760mm   (d) a & c.  click here.

2) The space above the tube in the Torricelli's experiment is (a) at regular pressure   (b) almost vacuum   (c) at a very small amount of mercury vapor pressure, because due to vacuum, a slight amount of mercury evaporates and creates minimal mercury vapor pressure  (d) both b & c.

3) The pressure inside a stationary fluid (liquid or gas) depends on (a) mass density and depth   (b) weight density and depth  (c) depth only regardless of the fluid type.  click here.

4) A pressure gauge placed 50.0m below ocean surface measures (a) a higher  (b) a lower  (c) the same  pressure compared to a gauge that is placed at the same depth in a non-salty lake.

5) The actual pressure at a certain depth in an ocean on a planet that has an atmosphere is equal to (a) just the liquid pressure (b) the liquid pressure + the atmospheric pressure   (c) the atmospheric pressure only.   click here.

6) The formula that calculates the pressure at a certain depth in a fluid is (a) p = h ρ    (b) p = hD    (c) p = h ρg    (d) both b & c.

Problem:  Mercury is a liquid  metal that is 13.6 times denser than water.  Answer the following questions:

7) The mass density of mercury is (a) 13600 kg/m3    (b) 13.6 ton / m3     (c) both a & b.   click here.

8) The weight density of mercury is (a) 130,000N/m3    (b) 1400N/m3    (c) 20,100N/m3.

9) In a mercury tank, the liquid pressure at a depth if 2.4m below mercury surface is (a) 213000N/m2   (b) 312000N/m3   (c) 312000N/m2.   click here.

10) In Question 9, the total pressure at that depth is (a) 412000 N/m3     (b) 212000N/m2     (c) 412000 N/m2.

Problem:  This problem shows the effect of depth due to liquid pressure.  A long vertical and narrow steel pipe of 1.0cm in diameter is connected to a spherical barrel of internal diameter of 1.00m.  The barrel is also made of steel and can withstand an internal total force of 4,00,000N.   The barrel is gradually filled with water through the thin and long pipe on its top while allowing the air out of the tank.  When the spherical part of the tank is full of water, further filling makes the water level in the thin pipe to go up rapidly (Refer to Problem 7 at the very end of this chapter for a suitable figure).  As the water level goes up, it quickly builds up pressure.  p = hD.   If the pipe is 15.5m long, for example, answer Questions 11 through 14.

11) The liquid pressure at the center of the barrel is (a) 151900N/m2    (b) 156800N/m2    (c) 16000kg/m2.

12) The total internal area of the barrel is (a) 0.785m2    (b) 3.141m2    (a) 1.57m2.  click here.

13) The total force on the internal surface of the sphere is (a) 246000N   (b) 123000N    (c) 492000N.

14) Based on the results in the previous question, the barrel  (a) withstands the pressure   (b) does not withstand the pressure.   click here.

15) The liquid pressure at a depth of 10m (33ft) in a lake on this planet is roughly (a) 200,000Pa   (b) 100,000Pa  (c) 300,000Pa.

16) Since the atmospheric pressure is also roughly 100,000 Pa, we may say that every 10m of water depth or height is equivalent to (a) 1 atmosphere of pressure  (b) 2 atmospheres of pressure  (c) 3 atmospheres of pressure.

17) In the Torricelli's experiment, if the formula P = hD is used to calculate the pressure caused by 0.760m of mercury, the value of atmospheric pressure becomes (a) 9800 N/m2    (b) 98000 N/m2    (c) 101,000 N/m2.   Perform the calculation.   ρmercury = 13600kg/m3.   click here.

18) To convert 101,000 N/m2 or the atmospheric pressure to lbf /in2 or psi, one may replace N by 0.224 lbf  and meter by 39.37 in.  The result of the conversion is (a) 25.4ps    (b) 14.7psi   (c) 16.2psi.   Perform the calculation.

19) To convert 101,000 N/m2 or the atmospheric pressure to kgf /cm2, one may replace N by 0.102 kgf  and meter by 100cm.  The result of the conversion is (a) 1.0 kgf /cm2     (b) 2.0 kgf /cm2   (c) 3.0kgf /cm2.    Perform the calculation.

20) Due to the atmospheric pressure, every cm2 of our bodies is under a force of (a) 1.0kgf    (b) 9.8N    (c) both a & b.   click here.

21) An example of an area approximately close to 1cm2 is the size of (a) a finger nail  (b) a quarter   (c) a Dollar coin.

22) The surface area of sphere is (a) πr2    (b) 2πr2    (c) 4πr2.

23) The force due to liquid pressure on a 5.0m diameter spherical chamber that is at an average depth of 40.0m below ocean surface is (a) 3.14x106N    (b) 3.08x107N    (c) 6.16x106N.   click here.

24) Buoyancy for a submerged object in a non-dissolving liquid  is (a) the upward force that the liquid exerts on that object  (b) equal to the mass of the displaced fluid  (c) equal to the weight of the displaced fluid   (d) a & c.

25) The direction of the buoyancy force is (a) always downward   (b) always upward   (c) sometimes upward and sometimes downward.   click here.

26) The buoyancy on a cube 0.080m on each side and fully submerged in water is (a) 5.02N   (b) 63N   (c) 0.512N.

27) If the cube in the previous question is made of aluminum ( ρ = 2700 kg/m3), it has a weight of  (a) 13.5N    (b) 170N   (c) 0.189N.     click here.

28) The upward force necessary to keep the cube in the previous question from sinking in water is (a) 107N   (b) 8.5N    (c) 7.0N.

Problem:  A (12.0m)(50.0m)(8.0m-height)-barge has an empty mass of 1250 tons.  For safety reasons and preventing it from sinking, only 6.0m of its height is allowed to go under water.  Answer the following questions:

29) The total volume of the barge is (a) 480m3    (b) 60m3    (c) 4800m3.   click here.

30) The effective (safe) volume of the barge that can be submerged in water is (a) 3600m3    (b) 50m3    (c) 360m3.

31) The buoyancy force on the barge when submerged in water up to its safe height is (a) 1.83x106N   (b) 5.43x108N   (c) 3.53x107N.   click here.

32) The safe load that the barge can carry is (a) Buoyancy + its empty weight   (b) Buoyancy - its empty weight   (c) Buoyancy - its volume.

33) The mass of the barge is (a) 1.25x103 ton    (b) 1.25x106 kg   (c) a & b.

34) The weight of the barge in N is  (a) 1.23x107 N    (b) 2.26x107 N    (c) neither a nor b.   click here.

35) The safe load in N that the barge can carry is (a) 3.41x107N   (b) 2.3x107N   (c) 2.53x107N.

36) The safe load in Metric tons is (a)1370 ton   (b)2350 ton   (c)5000 ton.

37) According to Pascal's principle, a pressure imposed (a) on any fluid  (b) on a confined fluid  (c) on a mono-atomic fluid, transmits itself to all points of that fluid without significant loss.   click here.

Problem: In a hydraulic jack the diameter of the big cylinder is 10.0 times the diameter of the small cylinder.   Answer the following questions:

38) The ratio of the areas (of the big piston to the small piston) is (a) 10.0    (b) 100  (c) 50.0.   click here.

39) Ideally, the ratio of the force on the small piston to the load on the big piston is (a) 1/100  (b) 1/10   (c) 1/25.   click here.

40) If the applied force to the small piston is 147.0N,  ideally, the maximum mass of the car it can lift is (a) 1200kg   (b) 3500kg   (c) 1500kg.

Problems:

1) The mass density of mercury is 13.6 gr/cm3.  A cylindrical vessel that has a height of 8.00cm and a base radius of 4.00cm is filled with mercury.  Find (a) the volume of the vessel.  Calculate the mass of mercury in (b) grams, (c) kg, and (d) find its weight both in N and kgf.  Note that 1kgf = 9.81N.

2) A piece of copper weighs 49N.  Determine (a) its mass and (b) its volume.  The mass density of copper is 8.9gr/cm3.

3) The mass densities of gold and copper are 19.3 gr/cm3 and 8.9 gr/cm3, respectively.  A piece of gold necklace has a mass of 51.0 grams and a volume of 3.50 cm3.  Calculate (a) the mass percentage and (b) the karat of gold in the alloy assuming that the volume of the alloy is equal to the volume of copper plus the volume of gold.  In other words, no volume is lost or gained as a result of alloying process.

4) Calculate the average pressure that a 32-ton ten-wheeler truck exerts on the ground by each of its ten tires if the contact area of each tire with the ground is 750 cm2.   1ton = 1000kg.  Express your answers in (a) Pascal,   (b) kgf/cm2,   and (c) psi.

5) Calculate (a) the water pressure at a depth of 22.0m below ocean surface.  (b) What is the total pressure at that depth if the atmospheric pressure is 101,300Pa?  (c) Find the total external force on a shark at that depth if its total surface area is 32.8 ft2.   Use a water mass density of  ρ = 1030kg/m3.

6) A submarine with a total outer area of 1720m2 is at a depth of 33.0m below ocean surface.  The mass density of ocean water is 1025 kg/m3.  Calculate (a) the pressure due to water at that depth. (b) the total external pressure at that depth, and (c) the total external force on it.  Let g = 9.81 m/s2.

 
   

 

7) In the figure shown, calculate the liquid pressure at the center of the barrel if the narrow pipe is filled up to (a) Point A, (b) Point B, and (c) Point C

Using each pressure you find (in Parts a, b, and c) as the average pressure inside the barrel, calculate (d) the corresponding internal force on the barrel in each case. 

If it takes 4.00x107N for the barrel to rupture, (e) at what height of water in the pipe will that happen?

 Asphere = 4πR2  and  g = 9.81m/s2.

 

 

 

 

Figure 6

8) In problem 7, why is it not necessary to add the atmospheric pressure to the pressure you find in each case?

9) A volleyball has a diameter of 25.0cm and weighs 2.0N.   Find (a) its volume.  What downward force can keep it submerged in a liquid with a mass density of 834 kg/m3 (b) in N and (c) lbf?   Vsphere= (4/3)πR3.

10) What upward force is needed to keep a 560cm3 solid piece of aluminum completely under water without sinking (a) in N and (b) in lbf?   The mass density of aluminum is 2700kg/m3.

11) A boat has a volume of 127m3 and weighs 7.0 x104N.  For safety, no more than 67.0% of its volume should be in water.  What maximum load (a) in N,  (b) in kgf,   (c) in ton-force, and (d) in lbf can be put in it?

Answers:

1) 402cm3,  5470grams,  5.47kg,  53.7N & 5.47kgf    2) 5.0kg ,  562 cm3

3) 72.3%,  17.4 karat    4) 420 kPa,  4.3 kgf/cm2,  61 psi

5) 222kPa,  323kPa, 969 kN

6) 332kPa,  433kPa,  7.45x108N

7) 176kPa,  225kPa,  255kPa,  2.00x107N,  2.55x107N,  2.88x107N,

     36.1m above the barrel's center

8) For students to answer    9) 8.18x10-3m3,  64.9N,  14.6 lbf

10)  9.3N,  2.1 lbf   11) 765000 N,  78000 kgf,  78 ton-force,  170,000 lbf